Články pro inspiraci...


A tyto témata nahrávají i přírodním zahradám a jejich pozitivnímu vlivu nejen na naši psychiku, ale hlavně na náš život jako celek. Proč? Protože pokud zahrady uzpůsobíme a připravíme na zvyšování průměrných teplot a s tím spojený nedostatek vody, nemusí se nás tyto změny týkat, tedy aspoň ne na našich zahradách.

Je to cesta za dobrodružstvím. Je to objevování, pozorování a tvoření spolu s přírodou a jejími zákonitostmi. Je to velké dobrodružství, pokud se tomu celému procesu přírodního zahradničení otevřete a nebráníte se jinému úhlu ohledu, pokud se neokleštíte od zkušeností jiných a dovolíte si objevovat tento jedinečný svět sami bez předsudků, naučených...

Není to úplně pravda, jsou případy, kdy nálet či malý semenáček má tu moc se ujmout sám, ale nyní se bavíme o výsadbě stromů v rámci dotací, samostatných aktivit obcí a různých spolků, kdy se chlubíme počty vysazených stromů, ale v první řadě nejde o to, kolik se jich vysadilo, ale kolik z nich přežilo, tedy se ujmulo!

Děkujeme Vám všem za to, že sdílíte lásku k přírodním zahradám a zahradničení. Krásný Nový rok přeje, Terka a Tomáš.

Každá zahrada má něco do sebe, ale pokud jste nechali střih trvalek a některých keřů (určité druhy) na jaro, tak právě zima a její mráz i sněhová pokrývka dokážou zahradu zkrášlit i v zimním období. A sníh má i další pozitivní význam pro zahradu a její chladnou etapu a není to jen dostatek vláhy a ochrana před mrazem.

Když jsme hledali jednoduchou pomůcku proto, jak vysvětlit princip tvorby přírodní zahrady, napadla nás pyramida. A vytvořili jsme pro vás takovou jednoduchou pyramidu. Je to vlastně základ - základ tvorby přírodní zahrady. Už víme, že přírodní zahrada je bez chemie, umělých hnojiv a pesticidů. Ale je tu také struktura přírodní zahrady a její...

Podle tabulek a naučených pravidel je nejlepší období pro sázení cibulovin od konce září do poloviny prosince. Ale klima se mění, a tak se výsadba cibulovin posouvá čím dál tím dále do listopadu a částečně i prosince. Aby se cibuloviny dobře ujaly, potřebují být v zemi chvíli před prvními (dlouhodobějšími) mrazy, takže podle počasí můžete sázet i...

Jak každý pojme začátek na své zahradě je každého věc, my můžeme jen inspirovat, jak začínáme realizaci nové zahrady my. Předem upozorňujeme, že není možné do jednoho článku vměstnat všechny myšlenkové pochody při takové realizaci, ale stručný náhled na to, jak začít se sem vejde.

Mimo zahrady se specializujeme na krbová kamna do malých prostor a dovážíme moderní litinová kamna Hobbit SE anglické rodinné firmy Salamander. Jsme jediný dovozce těchto kamen do ČR a SK, a tyhle kamínka sami používáme již třetí sezónu, takže dokážeme poradit a sdílet zkušenosti.

Sezóna ještě nekončí, ale zahradník ví, že brzy letošní sezóna končí, a i když má venkovní práci minimálně ještě do konce listopadu (někdy i prosince) a stále dokončuje úkoly, které si naplánoval či nestihl díky počasí dříve, energie se pomalu se změnou času mění a pracovní tempo se zkracuje a někdy i zpomaluje. A tak to má být.

Počkejte s hlavní péčí do jara. Zní to zvláštně, ale je to tak. Samozřejmě, že péče je nutná a řeknrme si za chvíli i jaká, ale nechme ty keře, stromy i trvalky na jaro a dopřejme ptákům, hmyzu i jiným živočichům přirozenou potravu a sami sobě krásný zážitek ze zahrady v zimě.

Každé roční období má svá specifika, a právě podzim patří k těm oblíbeným. Na jedné straně je část z nás, která s blížícím se podzimem vnímá i očekávající zimu a podzim je pro ně náročný, někteří mají rádi všechna roční období a podzim je pro ně z hlediska barev, vůní a celkové péče o zahradu top část roku. A jak jste na tom Vy?...

To, že je biouhel nejen na zahradě malý zázrak jsme psali v předchozím článku, ale co si ho takhle vyrobit sami? Jdeme na to jednoduše a přehledně prostřednictvím fotoreportáže. Jen chceme ještě upozornit, že pokud si chcete pálit vlastní biouhel doma, je nejlepší projít praktickým kurzem, který pořádá například Prauhel.

Instantní záhon lze shrnout jako založení záhonu velice rychlé, efektivní a bez rytí. A jestli funguje? Na některou zeleninu (brambory, fazole, dýně, ale i rajčata, okurky) přímo božsky, ale my jsme ho loni vyzkoušeli na záhon plný trvalek, keřů a vinné révy. Jak tohle dopadlo se dozvtíte v tomto čllánku.

Většina z nás odpoví na otázku, jaké je jeho nejoblíbenější ovoce – jablko. Jabloň by neměla na žádné zahradě chybět, protože je to strom, který má nezaměnitelný vzhled, kouzelné květy, a ještě lepší plody. Jabloň není třeba představovat, ale přeci jenom si o ní řekneme něco víc.

A hlavně při výběru krbových kamen do malých prostor! Proč je dobré si pořídit do malých prostor specifický typ kamen? Protože malé prostory mají jiné nároky na teplo a rozměry kamen, pokud chceme šetřit místem a náklady. Všechny nároky splňují kamna zvaná hobbitky!

Podzim je úžasné období, stejně jako každé jiné, ale co dokáže podzim jinak, než v ostatní měsíce jsou barvy. Barvy měkčí než v jiné období, barvy v odstínech červené, žluté přes sytě oranžovou až po modré a zelené nádechy v nepřeberném množství jemných tónů. A pro nás je to období letos plné výsadby, výsadby a zase jenom výsadby. Díky za...

Asi je podle označení přírodní zahrady jasné, že Roundup se opravdu ani v nejmenším v těchto zahradách nepoužívá, ale stále častěji se setkáváme s tím, že je čile používán v normálních zahradách, které by měly být přeci jenom přírodní také, už s tím, že v zahradách nejen pěstujeme zeleninu, ovoce, ale pohybujeme se my sami, naše děti, vnoučata a...

Je to lepší. Je to skoro nutné. Z vlastní zkušenosti můžeme říct, že když přicházíme na zahradu, kterou od nás majitel chce nově, ať už se jedná o novostavbu nebo o renovaci původní zahrady, potřebujeme návrh, studii, projekt. Zkrátka koncept.

Hydrangea paniculata neboli hortenzie latnatá začala být v posledních letech v českých zahradách více oblíbená a není divu. Je méně náročná na místo i péči než hortenzie velkolistá, kvete na letošních výhonech, proto její střih je o mnoho jednodušší než u výše zmíněné velkolisté. Kvetení hortenzie latnaté si užijete podle kultivaru od června do...

Tohle by bylo téma na mnoho článků, ale malé zamyšlení taky dobrý😊. Je zjevné a při naší práci přímo viditelné očima, jak péče o půdu usnadňuje práci na zahradě, zlepšuje stav a vitalitu rostlin, jak snižuje potřebu zalévání, hnojení a samozřejmě je to přirozená cesta ke kvalitnějším potravinám bez chemie.

Každá zahrada je jiná a každý klient je jiný a když potkáte klienta, který je otevřený změnám a dá vám volnou ruku, je to radost a dar zároveň. V tu chvíli pro něj chcete to nejlepší. Chcete vědět, co on očekává od zahrady, co potřebuje on i jeho rodina, jak vidí svou zahradu a co pro něj můžete udělat.

Asi to zní pro někoho nadneseně a možná i bláznivě, ale je to tak, plánujete stavět, v tu chvíli přivolejte ke stavbě i zahradníka a ušetříte statisícové náklady na konci. Řeší to všichni zahradníci, zahradní architekti a realizátoři zahrad, chodí na pozemek ve chvíli, kdy je dostavěno a jdou řešit něco, co se vůbec řešit nemuselo, kdyby na začátku...

Nejen letošní září je jiné než v jiných letech, teplé počasí se protáhlo až do dnešních dní a možná bude ještě pokračovat, a tak i rostliny, které by již nyní měly být odkvetlé nebo naopak zase některé, které by měly ještě kvést jsou na tom jinak. Zkrátka nic není jako obvykle a bude se to nejspíše dít častěji.

Kompostování je jednou z hlavních a nejdůležitějších činností v přírodní zahradě (samozřejmě také v permakulturní i moderní zahradě, nejen ekologické). Protože pokud chceme mít kvalitní, zdravé jídlo plné chutí, vitamínů, minerálů a stopových prvků, tak bez kompostování toho těžko dosáhneme. A to nemluvíme o péči o půdu, která je nedílou součástí...

Poslední roky se stále častěji stává, že jehličnatá výsadba v zahradách usychá nebo nefunguje, jak má. My vám z našich zkušeností řekneme, že jehličnany jsou pěkné v lese nebo přímo v lesní zahradě, kde, již byly předtím, než jste se tam nastěhovali, a že je možná na čase změnit své zaběhnuté zvyky a úhel pohledu a změnit zahradu v místo...

Podrobný postup prostřednictvím fotogalerie a popisků, jak na výrobu vyvýšených záhonů z palet. Soběstačnost se skloňuje ve všech podobách, a tak i my se více zaměřujeme na vlastní pěstování. A pokud chcete mít záhony připravené již na novou sezónu, zde je podrobný popis.

Tuhle zahradu, která se ještě ladí a dotváří, jsme vám chtěli ukázat již nyní. Máme radost z této vzájemně prospěšné spolupráce a tak přinášíme fotografie již nyní. Romantická přírodní zahrada pro rodinu s dětmi.