Články pro inspiraci...


Většina z nás odpoví na otázku, jaké je jeho nejoblíbenější ovoce – jablko. Jabloň by neměla na žádné zahradě chybět, protože je to strom, který má nezaměnitelný vzhled, kouzelné květy, a ještě lepší plody. Jabloň není třeba představovat, ale přeci jenom si o ní řekneme něco víc.

A hlavně při výběru krbových kamen do malých prostor! Proč je dobré si pořídit do malých prostor specifický typ kamen? Protože malé prostory mají jiné nároky na teplo a rozměry kamen, pokud chceme šetřit místem a náklady. Všechny nároky splňují kamna zvaná hobbitky!

Podzim je úžasné období, stejně jako každé jiné, ale co dokáže podzim jinak, než v ostatní měsíce jsou barvy. Barvy měkčí než v jiné období, barvy v odstínech červené, žluté přes sytě oranžovou až po modré a zelené nádechy v nepřeberném množství jemných tónů. A pro nás je to období letos plné výsadby, výsadby a zase jenom výsadby. Díky za...

Asi je podle označení přírodní zahrady jasné, že Roundup se opravdu ani v nejmenším v těchto zahradách nepoužívá, ale stále častěji se setkáváme s tím, že je čile používán v normálních zahradách, které by měly být přeci jenom přírodní také, už s tím, že v zahradách nejen pěstujeme zeleninu, ovoce, ale pohybujeme se my sami, naše děti, vnoučata a...

Je to lepší. Je to skoro nutné. Z vlastní zkušenosti můžeme říct, že když přicházíme na zahradu, kterou od nás majitel chce nově, ať už se jedná o novostavbu nebo o renovaci původní zahrady, potřebujeme návrh, studii, projekt. Zkrátka koncept.

Tohle by bylo téma na mnoho článků, ale malé zamyšlení taky dobrý😊. Je zjevné a při naší práci přímo viditelné očima, jak péče o půdu usnadňuje práci na zahradě, zlepšuje stav a vitalitu rostlin, jak snižuje potřebu zalévání, hnojení a samozřejmě je to přirozená cesta ke kvalitnějším potravinám bez chemie.

Každá zahrada je jiná a každý klient je jiný a když potkáte klienta, který je otevřený změnám a dá vám volnou ruku, je to radost a dar zároveň. V tu chvíli pro něj chcete to nejlepší. Chcete vědět, co on očekává od zahrady, co potřebuje on i jeho rodina, jak vidí svou zahradu a co pro něj můžete udělat.

Asi to zní pro někoho nadneseně a možná i bláznivě, ale je to tak, plánujete stavět, v tu chvíli přivolejte ke stavbě i zahradníka a ušetříte statisícové náklady na konci. Řeší to všichni zahradníci, zahradní architekti a realizátoři zahrad, chodí na pozemek ve chvíli, kdy je dostavěno a jdou řešit něco, co se vůbec řešit nemuselo, kdyby na začátku...

Nejen letošní září je jiné než v jiných letech, teplé počasí se protáhlo až do dnešních dní a možná bude ještě pokračovat, a tak i rostliny, které by již nyní měly být odkvetlé nebo naopak zase některé, které by měly ještě kvést jsou na tom jinak. Zkrátka nic není jako obvykle a bude se to nejspíše dít častěji.

Podrobný postup prostřednictvím fotogalerie a popisků, jak na výrobu vyvýšených záhonů z palet. Soběstačnost se skloňuje ve všech podobách, a tak i my se více zaměřujeme na vlastní pěstování. A pokud chcete mít záhony připravené již na novou sezónu, zde je podrobný popis.

Letošní červen je šťavnatý. A i když nejsme letos moc často na naší zahradě, ale na zahradách klientů, naše zahrada funguje i bez nás. Ale je to o několika základních pravidlech, které je dobré dodržovat.

Tahle zahrada je specifikum, původně zde byla převážně jehličnatá přerostlá výsadba a kombinace neměnných jehličnanů a jednotvárných keřů, textilku jste našli pod každým záhonem. Klientům přestala taková to zahrada vyhovovat, a tak si najali zahradníky.

Samozřejmě, že téma se týká i ovoce, květin a trávníku, zkrátka zkusme už nadobro přestat používat chemii v zahradě. Že to nejde? Jde, ale budeme muset změnit úhel pohledu na to, co je to zdravá a krásná zahrada. A co může přinést za změny a pozitiva pěstování zcela bez chemie.

Shrnuli jsme do jednoho článku pár bodů, které se týkají přírodních zahrad a jsou podle nás důležité pro pochopení toho, proč preferujeme právě přírodní zahrady a proč si myslíme, že je to správná cesta nejen v době klimatických změn, ale i z hlediska vnímání současných zahrad a jejich funkce.

Možná to vypadá, že výsadba či tvorba zahrad, záhonů i dalších prvků a péče o ně je bez pravidel, ale opak je pravdou. Vše v zahradě má svá pravidla a až potom, co je známe, se pouštíme do vlastní tvorby a dokonce i experimentů.

Ač v přírodní zahradě rašelinu nepoužíváme, občas se najde výjimka, kterou jsme ještě nedokázali adekvátně nahradit, a to je při zakládání "borůvkoviště". Tedy, když vysazujeme kanadské borůvky. A protože se nám občas sejdou dotazy na pěstování kanadských borůvek, dovolili jsme si sepsat pár hlavních bodů, které je dobré dodržet, aby borůvky byly...

Přírodní zahrada je v neustálé proměně, nic není stejné už za týden a už vůbec to není stejné za měsíc. Je úžasné sledovat, jak se všechno mění, roste, kvete, zraje, plodí, ale i umírá. Je to život sám ve zrychlené podobě. Takže fotografie z naší zahrady budou za chvíli zase jiné.

Růže buď někdo miluje hned, nebo si k nim hledá cestu. Tedy on nikdo nic nehledá, najdou si vás sami. Mě přes vysazování půdopokryvných růží klientům do svahu a údržbu v jedné "růžové" zahradě.

Každý asi miluje ovoce a někdo má i své oblíbené. Většina z vás určitě řekne jahody, třešně, melouny, někdo si vzpomene na hrušky, jablka, meruňky a určitě se najdou i tací, kteří raději novinky jako muchovník, moruši či kanadské borůvky. Pro mě je to už od malička jablka a angrešt.

Když se chcete dozvědět něco více o zahradní architektuře? Projít si s odborníkem Tématické zahrady
Zahradnické fakulty MENDELU a užít si komentovanou prohlídku zámeckých zahrad a unikátního
skleníku v Lednici? Můžete se přihlásit na stránkách univerzity.

Máte rádi pastelové barvy? Pak určitě oceníte tuto výsadbu, která kombinuje keře a trvalky. Tato skladba půjde nyní ke klientovi do svahu spolu s dalšími trvalkami, které zde v seznamu neuvádíme, ale které na styl a kvalitu výsadby nemají vliv. Vy se můžete inspirovat kombinací rostlin, které spolu ladí.

To je stejná otázka, jako jestli může něco růst pod ořechem? A je dobrá štěpka z jehličnanů? A může být kůra jako mulč k trvalkám? A je dobrý kompost z kompostárny? A je dobré zalévat studenou vodou ze studny? A nevadí kytkám voda z kohoutku? A spousty dalších zahradnických otázek...

Letos si toho všimlo možná více z nás, ubývá hmyz i motýli. Můžeme proto něco udělat? Co třeba omezit sekání na vlastní zahradě. Zároveň můžeme pěstovat rostliny, které dávají nektar a kvetou co možná nejdelší čas a opylovači dokážou jejich nektar zužitkovat. A co tedy dělat a co se to vlastně děje?

Možná vás překvapí, proč chce zahradník psát o umělé inteligenci a co ho k tomu vede a co s tím má dokonce společného, na to vám hned rádi odpovíme. Zkušenosti z posledních dní nás vedly k zamyšlení, a možná že i vás tohle téma zajímá, jaká bude budoucnost s umělou inteligencí. A je, čeho se bát? Může ovlivnit umělá inteligence...

Spektrum opylovačů je velmi široké, ale ve skutečnosti mezi nejvýznamnější opylovače patří hmyz (entomogamie). Známe však i další skupiny, jako jsou ptáci, letouni, vzácně i jiní savci nebo dokonce měkkýši. A protože nastává období opylovačů, pojďme si o nich něco říct 😊.

Lesní zahrada má svá specifika, a to nejen podle toho, kde se nachází, ale zda převažují jehličnaté stromy, nebo listnaté či se jedná o smíšené prostředí, zda je zastoupeno o bylinné patro a vliv má také voda a její stav v místě a okolí zahrady. A nejen s tím vším je dobré počítat při revitalizaci, či realizaci zahrady a požadavcích...

Tento rok začala s ohledem na teplé počasí zahradní sezona nějak dříve, a tak máme za sebou už několik projektů realizací zahrad či záhonů, revitalizací a do výsadeb, a také studií a projektů pro nové i stávající zahrady. Obzvlášť nás těší, kolik lidí má zájem o přírodní zahrady, přírodní materiály a přírodní postupy.

Tohle je tip na týpí z živých rostlin, a není jen pro děti, ale i dospělí ocení stín a soukromí v parném létě. My jsme ho nyní stavěli jako součást nové zahrady u klientů, ale připravujeme ho i k nám na zahradu k fazolím a dýním.