Články pro inspiraci...


A některé kultivary si drží barvu listů po celý rok. A pokud máte stinné či polostinné místo a chcete ho oživit barvami s jemným květenstvím a máte rádi fialovo-vínové barvy až do temně červena, či oranžovou škálu mísící se s béžovými odstíny, či svítivě zelené barvy, tak dlužicha vás nezklame.

Zelenina po celý rok, mangold, kapusta, saláty přes zimu i v únoru, ředkvičky, rukola a řeřicha už od března a rajčata, papriky i okurky dříve než ze záhonu a bez plísní. Jestli jsme pro něco chtěli skleník, tak pro tu možnost zeleniny i v zimě a předpěstování vlastních sazenic. Ale nyní zjišťujeme, že mít skleník má více svých výhod.

Jestli něco symbolizuje jaro, tak je to květnové kvetení. A pokud máte na zahradě ovocné stromy jako například třešně, jabloně, nebo švestky, tak ucítíte i tu typickou vůni, která v kombinaci s čerstvě prosetým kompostem a zalitými záhony po výsevu dotvoří tu pravou jarní atmosféru.

Je jedno zvířátko, se kterým mimo jinými stále v zahradách bojujeme. A tak je možná už na čase, říci o něm něco, co možná ne každý ví a možná ho tak trochu osvobodit od toho věčného hubení a zabíjení.

Zná vůbec někdo přesnou odpověď na tuto otázku, co je to klasická česká zahrada? Kam směřuje současná česká zahrada? A je vůbec možné definovat českou zahrádku? Má budoucnost přírodní česká zahrada? Existuje vůbec klasická česká zahrada?

Před nějakými pár lety se nám do pusy dostala marmeláda z kdouloní a byla to láska na první ochutnání. Lahodná, voňavá jako by známá chuť prostoupila celým tělem a všemi chuťovými pohárky a bylo jasné že tohle ovoce bychom rádi měli na zahradě.

Většina z nás má nějaký vzor, nebo osobnost ze svého oboru, kterou obdivuje, uznává a respektuje a v případě ovocnářství a pěstitelství ovocných dřevin je to pro nás pan Urbánek ze Židlochovic.

Většina zahradníků jak dobře víme, se těší na jaro, ale jsou tu úkony, které právě na jaře připraví zahradu na celou sezónu. Ať už se jedná o péči o půdu, o střih trvalek, řez některých stromů a keřů, či výsadba a přesazování stávajících nebo zakládání úplně nových záhonů. A ne jinak je to i tento rok.

Přírodní cestou znamená bez chemie a s využitím přírodních materiálů. Když osazujete svah počítejte s tím, že rostliny budou potřebovat následnou péči. Zalévání, střih výchovný a pro lepší zakořenění případně podporu v podobě kompostu, biouhle, můžeme použít i houby, Hnojík apod. Nejdůležitější je ale vysadit rostlinu tak, aby voda při dešti i...

Na to si dát pozor při výsadbě do instantního záhonu a jak celkově přistoupit k jednotlivým úkonům, aby se dílo podařilo je předmětem tohoto článku. A v zásadě tyto pravidla platí i pro výsadbu zeleniny.

Ať se rozhodnete pro přímý výsev, výsadbu nebo předpěstování jedno je jisté, začíná období, na které se většina zahradníků těší už od ledna a ti, co nemají rádi zimu, už od podzimu😊. A i když může ještě přijít nějaká ta chumelenice, mrazík či pořádná ledová smršť, nic už nezastaví to těšení se na jaro, které v každém zahradníkovi zažehnou první...

Proč zvolit vyvýšené, nebo někde se uvádí zvýšené záhony je na každém z vás. Jako každý typ záhonu to má své výhody i nevýhody a je na vás, jestli vás tento způsob pěstování osloví. My jsme ho zvolili z více důvodů. Naše zahrada je relativně malá (800m2), je na skále, máme celoročně hodně bio materiálu, který chceme zpracovávat a recyklovat,...

Voda všechno propojuje a aby voda v zahradě fungovala tak, jak byla navržena přírodou, je nutné přijmout zahradu jako celek, ale zároveň jako jeden z dílku celku ještě většího. Vnímat svou zahradu jako funkční prostor, který je dokonalý již nyní takový jaký je a já ho mohu jedině vylepšit, ale vždy v souladu s tím, co už na místě je....

Půda na pozemku je poklad nevyčíslitelné hodnoty a její hodnota neustále roste. Kvalitní půda bez umělých hnojiv a pesticidů je naše přítomnost i budoucnost. Možná, že je už čas uvědomit si, že půda je nejcennější poklad, který máme, a o který stojí se starat.

I když ještě není na pořadu dne zahrada a vy teprve řešíte základovku, v první řadě, pokud chcete mít v budoucnu zdravou, funkční a vitální zahradu budete nejdříve řešit půdu a co s ní před samotnou stavbou.

Biouhel se stejně jako kompostování stává čím dál populárnější. A i když je v západním světě biouhel používám již více jak 150 let, k nám se dostává jeho popularita a s tím spojená osvěta až posledních cca deset let. A je to škoda, protože neexistuje tak významný a svým rozsahem využití pro životní prostředí jedinečný produkt, který dokáže velice...

Tohle nás hodně baví. Když máme možnost dorazit po výsadbě za nějaký čas na místo a vidět na vlastní oči, jak se rostliny zapojují a rostou. Jeden takový menší projekt vám nyní přinášíme ve fotografiích. Celoročně kvetoucí záhon firmy u její nové budovy.

Zahradníkův rok 2023 již začal a možná, že malé zamyšlení přijde někomu z Vás vhod. Pro ty, kteří se nebojí žít v přítomném čase, ale i pro ty, kteří svou cestu teprve hledají. Přírodní zahrady jsou přirozené.

Vánoce mají své kouzlo, stále, i když jsme již dospělý, mají Vánoce pro nás své nezaměnitelné kouzlo. Možná jsou to ta všudypřítomná světýlka, laskavé tváře příbuzných a přátel, natěšení a nedočkavost dětí, či dokkonce očekávání nějakého zázraku😊, anebo taky ne.

Občas se objeví konzultace na rekultivaci pozemku, zahrady či stráně a vždy rádi doporučujeme keře. Ať už jako solitér či živý plot. Keře mají totiž mnoho výhod a funkcí navíc, které žádný jiný rostlinný druh nemá. Na každé místo se vhodný keř najde.

Asi první odpověď každého z nás napadne, že jsou užiteční, ale co to vlastně ta užitečnost znamená? A proč by nás měla zajímat prospěšnost nějakého druhu? Nestačí, že je máme rádi a líbí se nám, jak vypadají a jak někteří zpívají? Nestačí, protože pokud máme ptáky rádi jen kvůli jejich vzhledu a zpěvu, tak je tam už jen malý krůček...

Vlastně v každé zahradě by neměla chybět biodiverzita neboli biologická rozmanitost. Různorodost všech živých organismů, která v posledních letech klesá, je výzvou i pro zahradníky, zahradní architekty, krajináře a všechny realizátory zahrad, kteří mohou právě biodiverzitu podpořit a ovlivnit. Významný podíl na tomto poklesu má lidská činnost, jako...

Letošní listopad je mimořádný, stejně jako každý jiný listopad😊. Občas svítí sluníčko, občas prší, přidaly se ranní mlhy a vlhko a zkrátil se den. Jako zahradník buď musíte dříve vstávat, abyste stihli to, co za delšího dne v létě, anebo to necháte, jak to je, a protože se hlavní zahradní sezóna blíží ke konci budete na zahradě kratší dobu.

Živý plot není na chvíli, je to dlouhodobá záležitost, a proto je dobré se zamyslet, než vůbec začneme. Živý plot je nejen krásný a přírodní prvek do zahrady a pro okolí, ale při vnímavějším výběru keřů je to také místo pro ptáky, včely, čmeláky, brouky a další živočichy, kteří do přírody a potažmo zahrady patří. A to nemluvíme o celkové...

Jestli něco podzim umí a říjen obzvlášť, je to malování pomocí barev listů. Myslím, že každý uzná, že babí léto, jak se podzimním dnům plným slunce a poletujících pavučinek říká, má své nezaměnitelné kouzlo, které vnímáme nejen na našich zahradách, ale i mimo ně.

Každá zahrada může být krásná na pohled, ale zároveň léčivá. Když vysazujete rostliny, zkuste kombinovat krásu s užitkem. Které rostliny na zahradě mimo různé struktury, tvary a květy přináší i něco ke snědku či léčení? A lze najít v lesních zahradách jedlé plody, bylinky a léčivky, které lze použít v domácnosti?

Musíme se přiznat, že s tím, jak narostl počet realizací přírodních zahrad, zmenšil se náš čas na zahradě naší. Není to ale špatně, spíš vidíme, jak ta místa, která byla založená na základě přírodních pater a mulčována jsou samostatná a naší péči skoro nepotřebují a ty záhony, které ještě nedostaly kompletní péči, mají co dohánět.

Tento rok jsme tvořili a renovovali mnoho nových přírodních zahrad, a ještě nás další čekají, ale jednu zahrádku tvoříme nyní, a ještě nás čeká v říjnu pokračování v její zadní části pozemku. Ale co nás na ní baví je mimo péči o půdu, výsadbu trvalkového záhonu s cibulovinami, sazení ovocných stromů a jedlých keřů a mnoho dalšího, také dřevěné...